Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

ZZP’ers zetten tandje bij om inkomen op peil te houden

27 december 2012 - De aanhoudende economische tegenwind heeft ook zijn uitwerking op zelfstandige ondernemers zonder personeel. Opdrachtgevers letten meer en meer op hun uitgaven en besteden steeds minder werk uit.

Om de omzet en het inkomensniveau op vergelijkbaar peil te houden moeten de zzp’ers meer uren besteden aan hun bedrijf. Desondanks zou 87 procent van de zzp’ers weer kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap als zij opnieuw voor de keuze zouden worden gesteld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM en het Ministerie van SZW onder 3.000 zzp’ers. 

Het wordt allemaal wat zwaarder

De omzetrealisatie door zzp’ers is sinds 2010 weinig veranderd. Ruim de helft realiseert een omzet tot 50.000 euro en 33 procent een omzet tot 25.000 euro. Bijna een derde heeft een gemiddeld netto maandinkomen van minder dan 1.250 euro. Een op de vijf verdient meer dan 3.000 euro per maand. Toch geven de ondervraagde zzp’ers aan dat zij op verschillende fronten moeten inbinden. Om de omzet en het inkomensniveau op vergelijkbaar peil te houden moeten de zzp’ers in 2012 meer uren besteden in hun bedrijf. Bijna een op de drie ondernemers van eenpersoonsbedrijven besteedt gemiddeld meer dan 40 uur per week in het bedrijf. Naast het persoonlijk inkomen wordt de financiële positie van zzp’ers ook bepaald door gezinsinkomen en andere inkomstenbronnen (bijvoorbeeld inkomsten uit vermogen). Bijna de helft kan niet meer in het levensonderhoud voorzien als het inkomen uit de onderneming geheel zou wegvallen. 

Minder geld opzij voor ‘de oude dag’ en sociale verzekeringen

Door de zwaardere omstandigheden komt ook de sociale zekerheid en de pensioenvoorziening onder druk te staan. Het aandeel zelfstandigen dat verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid is gedaald van 38 procent naar 33 procent in 2012. Verzekering tegen arbeidsongeschiktheid hangt sterk samen met inkomensniveau. Hoe hoger het inkomen hoe vaker zzp’ers verzekeringspremies afdragen tegen inkomensrisico’s. Dit jaar zijn zzp’ers minder goed in staat gebleken om inkomen te reserveren voor hun oude dag. In 2011 spaarde de helft van de zzp’ers voor hun pensioen, terwijl dat nu 47 procent is. Ook is het aandeel van het inkomen dat opzij wordt gezet voor de oude dag kleiner (nu gemiddeld 5,3 procent tegenover 6,5 procent vorig jaar).

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

3-01-2013 13:36  |  

Een oplossing om de kosten van sociale verzekeringen op te vangen is bij een bedrijf te werken via payrolling. Zo werken ze een x aantal uur in loondienst en bouwen ze de sociale verzekeringsuren en eventueel ook pensioen op.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.