Nieuwsbrief 2014
Als de afbeeldingen of tekst van dit bericht niet goed zijn weergegeven kunt u deze link volgen.

BC.nl    22 dec 2014

 Redactie:
 Rikco Pardoen |Huib Hikke | Tjerk Notten
Nieuwe wetgeving is een bedreiging voor het MKB  De 15 bestgelezen artikelen van 2014
 
 
ABCOUDE - De invoering van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari kan uitdraaien op een administratieve ramp. Meer dan de helft van de ondernemers (52 procent) in het MKB verwacht problemen. Velen weten er ook nog niet het fijne van, blijkt uit onderzoek van BC.nl. Doel van de WKR is de administratieve lasten van werkgevers te verlichten. Toch ziet slechts 8,5 procent de nieuwe opzet als een verbetering.

• Sleutelbegrippen nauwelijks bekend
• Gebruikers noemen WKR te ingewikkeld
• MKB let op centen


Dat blijkt uit een steekproef van MKB-platform BC.nl onder 896 ondernemers. De WKR wordt vanaf 1 januari 2015 verplicht voor werkgevers. Opvallend is de onbekendheid onder de ondervraagden met de regeling, een kleine twee weken voor de invoering ervan. Belangrijke begrippen blijken bij velen nog niet bekend. Bijna een derde heeft bijvoorbeeld geen idee wat er wordt bedoeld met de vrije ruimte. Ook de begrippen eindheffingsloon, noodzakelijkheidscriterium of de gebruikelijkheidstoets zijn bij een ongeveer een derde volledig onbekend. Ook de antwoordoptie 'nee, niet echt' is steeds door zon 20 procent gekozen. Er zijn ook genoeg ondernemers die wel weten wat de WKR inhoudt. Zon 45 procent geeft aan 'helemaal' te weten waar de begrippen voor staan of weet dit 'een beetje'.

Te ingewikkeld
Ook nu kunnen werkgevers al gebruikmaken van de werkkostenregeling. BC.nl vroeg de ondernemers of ze dit al doen en of ze dit bevalt. De grootste groep (38 procent) antwoordt dat deze regeling niet op hen van toepassing is, bijvoorbeeld omdat ze ZZP'er zijn. 28,9 procent weet niet of ze in hun bedrijf de WKR al gebruiken. Bijna 23 procent werkt nog niet met de regeling, maar is dit wel van plan. Een kleine groep (4,3 procent) gebruikt de WKR al, maar klaagt dat deze te ingewikkeld is. 5,7 procent past de regeling al toe en is er tevreden over.

Lees verder

 
 
 
ABCOUDE - Het jaar is bijna voorbij en we blikken terug op de onderwerpen die jou als ondernemer het meest interesseerden. Dit is een overzicht van de best gelezen artikelen van 2014. Over de dingen die mentaal sterke mensen niet doen, de VAR, de auto van de zaak en nog veel meer.

 
1: 10 dingen die mentaal sterke mensen niet doen
 
Succes in het leven hangt nauw samen met mentale kracht. Mentaal sterke mensen managen hun emoties, gedachten en gedrag zo, dat het hun succes vergroot. Daarbij kiezen zij ervoor bepaalde dingen niet te doen. Op basis van studies van psychologe Angela Duckworth en psychotherapeute Amy Morin maakte Lydia Dishman van Fastcompany een top 10 van dingen die mentaal sterke mensen niet doen.

Lees verder
 
2: VAR straks verleden tijd?
 
De wijze van aanvraag Verklaring arbeidsrelatie ofwel de VAR-verklaring gaat vanaf 1 januari 2015 behoorlijk op de schop. Heeft de VAR hiermee zijn langste tijd gehad?

Lees verder
 
3: Aankoop tweedehands zakenauto - slimme deal
 
Echt slechte auto's worden vandaag de dag niet meer gemaakt. Roestbakken uit de tijd van de populaire televisieserie 'Wrak van de weg' zie je nog zelden, mede met dank aan de APK. Het is dus best aanlokkelijk om voor privé en zakelijk een tweedehands auto aan te schaffen. Vooral jonge auto's waar de kop vanaf is zijn populair. Waar op te letten bij de aankoop?

Lees verder
 
4: Thuis een bedrijf beginnen, kan dat zomaar?
 
Wie als ZZP'er aan de slag gaat, heeft meestal niet genoeg geld om meteen ergens een bedrijfspand te huren. Hoeft ook niet, want veel kleine zelfstandigen hebben aan een bureau, een computer en een goede internetverbinding voldoende. Daar is vaak thuis wel een hoekje voor te vinden. Maar mag dat zomaar, een bedrijf aan huis beginnen en hoe zit het met het aftrekken van de kosten voor elektriciteit en gas?

Lees verder
 
5: Top 5 blunders bij een incassogesprek
 
Wanneer je klant niet heeft betaald, kun je natuurlijk altijd een herinnering en een aanmaning per e-mail of post versturen. Maar tijdens het eerste debiteurenbeheertraject werkt een telefoontje vaak veel efficiënter, tenminste, als je over de juiste vaardigheden en overtuigingskracht beschikt.

Lees verder
 
6: 8 zaken waar je nu mee moet stoppen
 
Waarschijnlijk gebruik je een to do list om te focussen op de dingen die je moet doen. Heb je ook wel eens aan een not to do list gedacht? Volgens Paul B. Brown, schrijver van het pas verschenen boek Own Your Future, maakt zon lijst veel tijd en energie vrij, waardoor je productiever wordt. Op Inc.com beschreef Brown 8 dingen waar je als ondernemer direct mee moet stoppen.

Lees verder
 
7: Auto en BTW, hoe werkt het ook alweer?
 
Wanneer u als ondernemer een auto van de zaak heeft, heeft u normaliter recht op aftrek van de BTW van de kosten van deze auto. Maar voor het privégebruik moet u dan wel een correctie opnemen. Maar hoe zit het ook alweer?

Lees verder
 
8: Zo ontmasker je een fraudeur
 
Ze bestaan: ondernemingen die goederen of diensten afnemen, maar absoluut niet van plan zijn te betalen. Slachtoffer worden van een dergelijke fraudeur geeft veel frustratie. Hierbij wat tips om inkoopfraude eerder te zien aankomen.

Lees verder
 
9: Ontslag op staande voet om 8 euro
 
Een medewerker van een parkeergarage neemt 8 euro cash aan van een klant, in plaats van hem in de automaat te laten betalen. Dat is in strijd met de bedrijfsregels. De werkgever kent geen pardon en ontslaat de medewerker op staande voet, ondanks een onberispelijke staat van dienst van 12 jaar. De zaak belandt voor het Gerechtshof. Wat zegt het Hof?

Lees verder
 
10: Het nieuwe ontslagrecht komt er aan
 
Het ontslagrecht wordt - eindelijk - drastisch aangepast. De Eerste Kamer moet er voor het zomerreces nog een klap op geven, maar de verwachting is dat dit lukt en de nieuwe ontslagregels in de Wet Werk en Zekerheid per 1 juli aanstaande gelden. Wat staat werkgevers te wachten? De stand van zaken.

Lees verder
 
11: Top 10 voordelen flex-BV voor ZZP'ers
 
Dankzij de flex-BV is het gemakkelijker en goedkoper geworden om een BV op te richten. De flex-BV is dan ook een daverend succes. Het aantal nieuw opgerichte BVs is vorig jaar sterk toegenomen. Volgens Netwerk Notarissen gaat het voor een groot deel om eenpersoonsondernemingen - ZZP'ers dus. De redactie zette 10 voordelen van een flex-BV voor ZZP'ers op een rij.

Lees verder
 
12: 5 tips voor ZZP'ers ter verbetering van de financiën
 
Uit het laatste onderzoek van ZZP Nederland, mede-geïnitieerd door Exact, naar de financiën en administratie van zelfstandigen blijkt dat ondanks de slechtere economische omstandigheden, bijna driekwart (73 procent) hierdoor niet van plan is om in loondienst te gaan. Daarom vijf praktische tips voor zelfstandigen om hun financiële risicos te beperken en hun financiële situatie te verbeteren.

Lees verder
 
13: Verhoging bijtelling zet zuinige auto onder druk
 
Met dank aan stimulerende fiscale regelingen is het aantal zuinige leaseautos op de weg flink gestegen in de afgelopen jaren. Tegelijkertijd is het aandeel van autos met 25 procent bijtelling fors gedaald. Maar door voornemens van de regering kan de opmars van duurzame autos in 2015 wel eens tot stilstand komen.

Lees verder
 
14: De bekendste faillissementen uit 2013
 
Het is afgelopen weken al regelmatig in het nieuws geweest. Een recordaantal bedrijfsfaillissementen in Nederland in 2013. En afgelopen jaar waren het niet alleen de kleine ondernemingen en de starters, maar er zijn ook opvallend veel bekende namen omgevallen. Een kort overzicht van de bekendste faillissementen per branche.

Lees verder
 
15: Aanschafsubsidie zuinige bestelauto's loopt af
 
Als je een nieuwe bestelauto wilt kopen, houd er dan rekening mee dat je tot eind dit jaar nog een aanschafsubsidie kunt krijgen voor een emissiearm model. Het gaat om behoorlijke bedragen, vooral als je in een stad of omgeving onderneemt waar de lucht sterk vervuild is of als je in een provincie onderneemt die de aanschaf van dit soort duurzame voertuigen stimuleert.

Lees verderJuridische zakenDigitale zakenOperationele zakenFinanciële zakenCommerciële zaken
KennisbankWorkshopsGratis online boekhoudenAgentschap NL. Ministerie van Economische Zaken Alfa accountants en adviseurs ANWB Atradius NUON ARAG infotrade Multilease