ABCOUDE - Investeren in duurzame energie is aantrekkelijker als de overheid meebetaalt. Er zijn inmiddels aardig wat regelingen voor ondernemers in het leven geroepen. Twee grote ‘instrumenten’ van de overheid zijn de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de SDE+. Kon je eerst nog van beide walletjes eten, dit jaar kan dit niet meer. Je moet kiezen welke regeling voor jou het voordeligst is.
• Elektrische auto binnen 30 minuten opgeladen
• SDE+ weer op 1 april open
Zie ook: Minder kosten door betere verlichting
Het opwekken van duurzame energie staat hoog op de agenda van de overheid. Er zijn ook doelstellingen: 14 procent duurzame energie in 2020 en 16 procent in 2023. Dat is in tijd minder verder weg dan het klinkt. De overheid stopt er ook veel geld in.
Economische Zaken bijvoorbeeld, kende vorig jaar ruim 40 miljoen euro toe aan innovatieprojecten binnen de Topsector Energie Van de in totaal 213 projectvoorstellen hebben er in het afgelopen jaar 83 geld gekregen. Binnen deze sector zijn er 7 Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI). In feite zijn dit samenwerkingsverbanden tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven. Elke TKI heeft een thema zoals energiebesparing gebouwde omgeving, smart grids, wind op zee en zonne-energie.
Mkb-loket
De aanduidingen klinken misschien wat high brow en als kleine MKB’er heb je dan al snel het gevoel dat alleen grote concerns er iets te zoeken hebben. Niets is minder waar. MKB’ers zijn juist meer dan welkom als ze iets kunnen toevoegen. De overheid stimuleert dat door meer geld beschikbaar te stellen als kleinere ondernemers zich bij een project aansluiten. Er is zelfs een mkb-loket. Het mkb-loket is het aanspreekpunt voor ondernemers binnen de Topsector Energie (Tfn 088 444 04 14).
Duurzame snellaadstations
Een leuk voorbeeld van MKB’ers in deze Topsector is leasemaatschappij Mister Green. Het is één van de innovatieprojecten die subsidie binnen heeft gehaald binnen het thema Smart Grids. De leasemaatschappij wil duurzame snellaadstations voor elektrische auto’s plaatsen naast benzinestations aan de Nederlandse snelwegen. Hier kunnen elektrische auto’s binnen 30 minuten worden opgeladen met zonne-energie. Een buffer van batterijen voorkomt dat er een piek ontstaat in de behoefte op het net. De batterijen worden opgeladen met behulp van zonnepanelen. Stroom van het net kan een tekort aan zonne-energie aanvullen.
SDE+
Twee belangrijke regelingen van de overheid om duurzame energie te stimuleren zijn SDE+ (Besluit Stimulering duurzame energieproductie) en de EIA (Energie Investerings Aftrek). Op 1 april 2014 start de jaarlijkse openstelling van de SDE+ regeling. Het is de vierde openstelling sinds de start van de regeling in 2011. “Partijen zijn het er over eens dat SDE+ regeling het belangrijkste instrument is voor financiering van de onrendabele top bij de uitrol van hernieuwbare energieopwekking,” meldt minister Kamp hierover. Het gaat om veel geld: € 3,5 miljard “
Haalbaarheidsonderzoek
Het systeem van de regeling blijft ongewijzigd. Wel zijn er aanscherpingen. Zo moet nu de aanvraag worden onderbouwd met een haalbaarheidsonderzoek. Kamp: “Ondernemers die subsidie aanvragen in de vrije categorie moeten er bij hun afweging ook rekening mee houden dat ze de EIA niet meer kunnen benutten.” Voor eerdere projecten die wel met deze aftrek rekening hebben gehouden, komt er een overgangsregeling. Voor meer informatie over de SDE-regeling 2014 kun je bij RVO (het vroegere Agentschap NL) terecht.
EIA
Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Je mag dan 41,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop je normale afschrijving. Gemiddeld levert de EIA 10 procent belastingvoordeel op. En natuurlijk krijg je een lagere energierekening in de bus. Klik hier voor een handige brochure over hoe je de EIA kan aanvragen. In deze brochure staat ook de Energielijst 2014 met 160 energiezuinige investeringen die een indicatie geeft van de mogelijkheden
Handige links: