AMSTERDAM - Er wordt heel veel gesproken over Nederland als exportland. En op de een of andere manier weten vele ondernemers de weg naar buitenlandse markten te vinden. Dat gaat natuurlijk lang niet altijd vanzelf en daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.
• Toekomst bouw niet positief
• Handig overzicht van vooruitzichten per land en branche
Zie ook: Profiteer van de Miljoenennota: ga internationaal
Welke landen zijn interessant, en welke branches? Dat zijn vragen die misschien voor de hand liggend zijn, maar er zijn meer dan voldoende ondernemers die puur vanwege toevalligheden gaan beginnen aan de export van hun producten.
Beste sectoren in Europa
Binnen Europa, en dan voornamelijk in België, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, en het Verenigd Koninkrijk lijkt de chemische en de farmaceutische industrie het verreweg het meest rooskleurig. Een sector die ook nog steeds goede vooruitzichten heeft in de meeste Europese landen, is de landbouw. Andere sectoren in Europa die nog goede toekomstverwachtingen hebben zijn de voeding en de financiële industrie.
Net als in Europa lijken ook in de rest van de wereld de kansen vooral te liggen in de chemische en farmaceutische industrie en de financiële sector. Daarnaast ziet het er vooral goed uit in de landbouw en de voedingsindustrie.
Toekomst bouw niet positief
Er zijn natuurlijk ook sectoren waar de vooruitzichten helemaal niet zo goed zijn. De toekomst voor de bouw ziet er namelijk helemaal niet zo positief uit, met uitzondering van ons buurland Duitsland en iets verder weg, Thailand. Ook voor de textiel- en staalindustrie zijn de verwachtingen redelijk dramatisch, en het is dan ook niet aan te raden om in deze sectoren te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden.
Handig overzicht van vooruitzichten per land en branche
In het bijgevoegde overzicht kun je eenvoudig zien wat de perspectieven zijn voor je branche. En ook al zijn de verwachtingen goed, aanvullend onderzoek blijft noodzakelijk wanneer je voor het eerst naar een vreemd land gaat exporteren. Ga in gesprek met partijen zoals je bank, RVO, Fenedex of natuurlijk Atradius, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.
Zo zorg je altijd voor voldoende kennis, niet alleen van het land en de lokale wetgeving, maar ook op het niveau van de afnemer. Want wanneer je informatie hebt over de kredietwaardigheid van je klant, kun je al een stuk veiliger ondernemen.
Guido Minnaert | Atradius.nl