AMSTERDAM - Italië staat in het teken van verkiezingen. De nieuwe regering zal de economie serieus moeten hervormen. In de laatste peilingen gaat het centrum-linkse blok aan kop, nipt gevolgd door Berlusconi. Zijn mogelijke terugkeer creëerde al onrust op de financiële markten. Kan Italië een tweede Griekenland worden?
• Centrum-links blok leidt in peilingen
• De ‘laars moet gelapt’
Zie ook: De beste landen en sectoren
Parlementsverkiezingen
Meer dan 51 miljoen Italianen hebben stemrecht. Gisteren was de eerste dag om een nieuw parlement te kiezen en vandaag hebben de kiezers de laatste kans om hun stem uit te brengen.
Centrum-links blok leidt in peilingen
In de loop van de dag zal duidelijk worden wat er voor coalities mogelijk zijn. Peilingen zijn in de laatste twee weken voor de verkiezingen niet toegestaan in Italië. In de meest recente peilingen stond de huidige premier Monti op de vierde plaats. De centrum-linkse Bersani stond op kop, nipt gevolgd door Berlusconi. Op de derde plaats stond voormalig komiek Grillo.
Onrust door Berlusconi opgevangen door ECB
De onverwachte opkomst van Berlusconi leidde aanvankelijk tot onrust op de financiële markten. Het vangnet van de Europese Centrale Bank (om staatsobligaties op te kopen van eurolanden met financiële problemen) heeft er echter voor gezorgd dat beleggers rustig bleven.
Belastingverlagingen niet realistisch
De meest waarschijnlijke uitkomst is een coalitie tussen Bersani en Monti, al moeten zij samen wel een meerderheid realiseren. De komiek Grillo heeft geen ambities om in een coalitie te stappen, maar zijn partij zorgt wel voor opschudding in het politieke landschap in Italië. En met Berlusconi weet je natuurlijk nooit wat er gebeurt. Maar vooral Berlusconi en Brillo zinspelen op belastingverlagingen, die eigenlijk niet realistisch zijn.
De ‘laars moet gelapt’
De uitkomst van de verkiezingen leidt hoe dan ook tot veel onzekerheid. Om de ‘laars te lappen’ zijn serieuze hervormingen van de economie nodig. En het is de vraag of een nieuwe coalitie deze stappen zal zetten. Want de bezuinigingen die nodig zijn hebben grote gevolgen voor de mensen in Italië. Ook zal de arbeidsmarkt grondig moeten worden aangepakt om de internationale concurrentiepositie van het land te verbeteren. De huidige beschermde omgeving zorgt voor een rem op de groei van de economie. En dat kan Italië door zijn enorme staatsschuld niet gebruiken. Anders krijgen we een tweede Griekenland. Met het verschil dat de economie van Italië te groot is om te redden. Wie de electorale schoen past…
Guido Minnaert | Atradius