AMSTERDAM - Uit het artikel ‘Retailers halen de broekriem aan’ blijkt dat de Nederlandse retailsector het steeds moeilijker heeft. Toch zijn er ook voldoende kleine ondernemers die letterlijk hun grenzen verleggen. En dat is afgelopen weken wel gebleken bij diverse evenementen waar de internationale ambities van ondernemers centraal stonden.
Zie ook:
Retailers halen de broekriem aan
Allereerst was daar ‘Trends in Export’, ons eigen event in samenwerking met de Fenedex over de verwachtingen van Nederlandse Exporteurs. Hier is twee weken geleden al een artikel binnen BusinessCompleet.nl aan gewijd, dus daar ga ik verder niet meer zo op in.
Een ander interessant evenement in deze zelfde periode was ‘Wereldveroveraars’, georganiseerd door het Financieele Dagblad. Hier kwamen diverse sprekers aan het woord en zelf heb ik een bijdrage mogen leveren aan een expertpanel.
Het viel mij tijdens deze dag op dat veel Nederlandse ondernemers die internationaal willen (en durven) ondernemen erg creatief zijn. Een winstgevend bedrijf krijgt in Nederland meestal nog wel krediet. Maar zodra je handel de grens over gaat, worden banken voorzichtig en is een krediet of een investering in een keer een stuk lastiger.
Diverse ondernemers die gedurende de dag aan het woord kwamen vertelden over hun alternatieve oplossingen voor dit financieringsprobleem. Deze oplossingen varieerden van het standaard hanteren van vooruitbetaling tot financiering via microkredieten. Maar ook samenwerking met buitenlandse overheden en crowdfunding bleken terugkerende suggesties. Een aanzienlijk deel van de sprekers was afkomstig uit het MKB.
Natuurlijk zijn deze oplossingen niet voor iedereen toegankelijk of mogelijk. Soms moet je als ondernemer kijken naar bestaande mogelijkheden die een bank kan bieden. Debiteuren zijn voor veel bedrijven de belangrijkste activa op de balans. Wanneer je hier zekerheid hebt met bijvoorbeeld een kredietverzekering is het vaak makkelijker om een financiering te realiseren.
Om je slagingskans dan toch zo hoog mogelijk te maken, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Daarom wilde ik enkele tips die vanuit het expertpanel werden gegeven ook hier nog een keer benoemen.
Tip 1: Valutarisico
Wanneer je met je bedrijf exporteert naar de Verenigde Staten en de dollar daalt in waarde, dan kan dit tot serieuze problemen leiden, zegt Victor Macrae (Directeur Macrae Finance en onafhankelijk adviseur internationaal opererende ondernemingen). Je kunt beter vooraf duidelijke afspraken met je klant of leverancier maken over de specifieke betalingscondities en de valutawaarde die dan wordt gebruikt. Zo weet je zeker dat je winst maakt met de producten die je verkoopt.
Tip 2: Zorg dat je weet met wie je zaken doet
Vooral bij export is het soms moeilijk om te weten hoe je businesspartners er voor staan. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om inzicht te krijgen in kredietwaardigheid via onafhankelijke organisaties. Maak hier gebruik van zodat je weet met wie je zaken doet.
Tip 3: Doe je huiswerk
En ten slotte mijn eigen tip. Doe vooraf je huiswerk, dat hoort bij ondernemen. Als je niet betaald krijgt, dan kan dat het einde van je bedrijf betekenen. Er wordt door de crisis in veel landen steeds later betaald. Houd hier dus rekening mee.
Geschreven door
Tom Kaars Sijpesteijn, Algemeen Directeur Atradius Nederland