ABCOUDE - De Europese Commissie heeft zeer aantrekkelijke subsidies voor MKB’ers. “Alleen zit er een hoop werk omheen en het vergt best wat organisatie”, zegt ondernemer Marc Grootjen van het Nederlandse innovatieve bedrijf Elitac. Adviseur Stan Francke van Enterprise Europe Network beaamt dat. “Wij raden aan om als het mogelijk is aan te haken bij een partner die al ervaring heeft met Europese subsidies.”
• Europese subsidie voor ontwikkeling Blindtrack
• Toewijzing subsidies op basis van kwaliteit project
• Enterprise Europe Network: al 375.000 vragen beantwoord
Zie ook:
Hulp voor vinden zakenpartner in buitenland
Zie ook:
Database van Enterprise Europe Network
600 steunpunten
Het Nederlandse bedrijfsleven kampt al een tijd met een strenge kredietverlening door de banken. Een mogelijk alternatief zijn de miljarden euro’s subsidie die de Europese Commissie elk jaar aan bedrijven en instellingen verstrekt. Enterprise Europe Network is door de Europese Commissie speciaal opgezet om MKB’ers te ondersteunen bij internationale handel en innovatie. Het platform biedt ondernemers een ruim aanbod aan diensten, waaronder partnersearch en advies over Europese subsidies. In 54 landen zijn er in totaal zo’n 600 steunpunten waar je als ondernemer terecht kunt. Voor Nederland zijn dat Agentschap NL en Syntens.
Opslag voor overhead
Grootjen is in elk geval enthousiast over de Europese subsidies. “In Europa krijg je als MKB tenminste nog betaald voor het ontwikkelwerk. Voor de meeste projecten krijg je 75 procent van je eigen werk betaald plus nog een opslag voor je overhead. Ik vind het echt een hele interessante manier om onderzoek en product ontwikkeling betaald te krijgen.”
Meeliften
De subsidieaanvragen bij de Europese Commissie in Brussel doet Grootjen zelf. Geen gemakkelijke klus . “Ik heb er veel tijd en energie in gestoken om het proces te leren. Ik wilde per se zelf weten hoe het gaat met calls en subsidieaanvragen in Europees verband. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het verkrijgen van ontwikkelsubsidies in de toekomst zich meer en meer naar de EU zal verplaatsen. Maar als kleine ondernemer is het inderdaad heel handig mee te liften met consortia die daar al heel goed in zijn. Dat is vooral interessant voor kleine MKB’ers. Grote concerns en consortia staan er ook voor open. Je moet wel iets kunnen toevoegen als kleine ondernemer.”
Tactiele interfaces
Grootjen is een jonge ondernemer en een mooi voorbeeld van Enterprise Europe Network. Hij is in 2009 als ZZP’er begonnen, na een carrière bij de marine. “Ik heb onderzoekswerk gedaan voor TNO, maar altijd met een duidelijke focus op de praktijk. Ik ben in die tijd ook begonnen met tactiele interfaces. Via trillingen op het lichaam wordt dan informatie overdragen op mensen. Die activiteiten hebben we - ik werk daarin samen met een aantal anderen - eind 2012 afgesplitst in een nieuwe bv met de naam Elitac.”
Navigatie
“Bij tactiele interfaces moet je denken aan een mobiele telefoon die op de trilstand staat. Wij kunnen overal op het lichaam deze trillers plaatsen en aansturen waardoor je ze op allerlei manieren kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor navigatie-aanwijzingen. Stel dat je een riem om hebt waarin een aantal trillers zit, dan kun je aansturen of iemand naar links of recht moet. Maar ook op het gebied van waarschuwingen zijn er genoeg toepassingen te bedenken. Het is een hele intuïtieve manier van communicatie. In eerste instantie denk je dan natuurlijk aan hulpmiddelen voor blinden en doven, maar wij zien ook andere toepassingen. Deze manier van informatie overdracht is volgens ons veel minder belastend voor mensen dan steeds op een display te kijken of te moeten luisteren naar aanwijzingen.”
Blindtrack
Eind vorig jaar deed zich de mogelijkheid voor om in te stappen in een Europees onderzoek, opgezet door het Hongaarse bedrijf MFKK. Het betreft de ontwikkeling van Blindtrack. Grootjen: “Het doel van Blindtrack is voor blinden en slechtzienden hardlopen mogelijk te maken zonder hulp. Er zijn 45 miljoen blinden op de wereld en die zijn afhankelijk van anderen als ze willen sporten. De ultieme onafhankelijkheid voor blinden is als zij zelfstandig kunnen hardlopen. Wij willen een systeem bouwen waarmee dat mogelijk wordt gemaakt. Wij willen deze mensen geleiden over een loopbaan door richting en obstakels via trillers aan te geven. ”
Platform Agentschap NL
Hoe kwam je in aanraking met MFKK?
Grootjen: “Eigenlijk zijn wij er door TNO op gewezen dat er een partnerverzoek bij Enterprise Europese Network stond voor deelname aan een Europees project. In die oproep stond de vraag naar tactiele interfaces omschreven. Het was in feite op ons lijf geschreven. Via Agentschap NL ben ik in contact gebracht met dit bedrijf.”
Levert dit veel subsidie op?
Grootjen: “Dit was een hele specifieke Europese call waarbij je voor de tijd die je investeert in het project subsidie krijgt. Met dat geld kun je dan kennisinstituten en universiteiten inhuren als subcontractor. Uiteindelijk zitten we met 6 MKB-bedrijven en 3 onderzoeksinstituten in een Europees consortium en met het subsidiegeld hebben we opdracht gegeven aan kennisinstituten. We brengen samen de producten die eruit voortkomen op de markt en krijgen dan een percentage van de opbrengst. Dit percentage is afhankelijk van de tijd die je er als bedrijf in stopt.”
Europese samenwerking
Grootjen: “Blindtrack is echt een high tech-product, waarbij heel veel technieken bij elkaar komen. Het is ook niet iets dat je als bedrijf in je eentje makkelijk op de markt zet. Voor de ontwikkeling van complexe producten waar je als MKB’er niet zo snel aan toekomt, is zo’n Europees platform van Agentschap NL om partners te vinden een uitkomst. In Nederland heb je veel innovatieve bedrijven, maar misschien moet je voor sommige kennis en kunde over de grenzen kijken. Bovendien is het voor het betreden van de markt handig direct Europese partners te hebben. Dit Europees platform is dan van grote waarde.” Het project Blindtrack loopt twee jaar en start op 1 oktober van dit jaar.
‘Hoge kwaliteit’
Francke benadrukt dat niet elke aanvraag Europese subsidie oplevert. Francke: “Elitac heeft gebruik gemaakt van het zogenaamde Zevende Kaderprogramma. Dat is speciaal voor R&D-projecten. Aanvragen moeten echt van hoge kwaliteit zijn om in aanmerking te komen. Projecten worden gerangschikt op basis van kwaliteit. En dan komt het nog voor dat goede projecten geen subsidie kunnen krijgen omdat er veel te veel aanvragen zijn.”
Breed aanbod
Francke staat al jaren bedrijven in hun Europese ambitie bij en beklemtoont dat het aanbod van Enterprise Europe Network veel breder is dan advies over mogelijke subsidies. Francke: “Een belangrijke voorwaarde voor Europese subsidie is dat je samen met bedrijven over de grens een project oppakt. Een probleem is dat bedrijven vaak zelf geen buitenlandse partner kunnen vinden. Daar kunnen wij via ons netwerk bij helpen. Wij helpen zoeken naar partners voor R&D-projecten, maar denk ook aan technology transfer. Een bedrijf heeft een bepaalde technologie al ontwikkeld, maar zoekt hiervoor afnemers in Europa. En natuurlijk staan we ondernemers bij die een commerciële samenwerking zoeken. Bedrijven dus die een product hebben ontwikkeld en op zoek zijn naar bijvoorbeeld een distributeur. We hebben hiervoor een grote Europese database met 18.000 partnerverzoeken. Verder brengen we contacten tot stand door middel van company missies en matchmaking events. Partnersearch en matchmaking zijn hoofdactiviteiten van Enterprise Europe Network.”
Veel bedrijven hebben al baat gehad bij Enterprise Europe Network. Sinds de start zijn 7000 bedrijven geholpen aan samenwerkingscontracten en hebben 90.000 bedrijven deelgenomen aan matchmakingsevents. Verder zijn er 375.000 vragen beantwoord, bijvoorbeeld over Europese wet- en regelgeving en financieringsmogelijkheden.
Zie voor meer informatie de website van
Enterprise Europe Network Nederland
Belangstellenden kunnen meehelpen met het onderzoek naar Blindtrack door de online vragenlijst in te vullen op de site van Elitac.
Huib Hikke | Businesscompleet.nl