ABCOUDE - Het handmatig moppen ver voorbij, is de business van Clean Source Technologies (CST) uit Eindhoven. De nieuwste innovatie is de iMop, een machine die 70 procent sneller mopt dan schoonmakers met emmer en dweil. Er hangt veel van af. Deze high tech dweiler moet het paradepaardje worden bij het betreden van de Chinese markt. De overheid draagt hieraan bij via de regeling Finance for International Business (FIB). Van de Ven: “Dit kwam aan het rollen nadat ik er toevallig een artikeltje op internet over had gelezen.”
CST bouwt training- en educatiecentrum in China
FIB: overheid financiert 35 procent mee
Zie ook: Enorme kansen voor MKB met OTEC
Vandaag is het ‘D-day’ voor het bedrijf van algemeen directeur Frank van de Ven. Op de vakbeurs Interclean wordt dan de innovatieve iMop gepresenteerd. Het product is wereldwijd gepatenteerd, exclusief China overigens, maar daar wordt aan gewerkt.
Druk?
Van de Ven: “Enorm. We staan nu echt onder hoogspanning. Ik kom net terug uit Hawaï, waar een partner in ons bedrijf een schoonmaakbedrijf heeft. Hier hebben we ook de eerste try outs gedaan met de iMop. Ik weet van het bestaan af, maar ik heb het strand niet gezien.”
Is CST uw eigen bedrijf?
Van de Ven: “Ik heb het bedrijf overgenomen in januari 2008. Daarvoor was ik al een aantal jaren bij dit bedrijf werkzaam en voornamelijk verantwoordelijk voor de internationale activiteiten. Via een buy out kon ik het bedrijf overnemen. De eigenaar was inmiddels op leeftijd en wilde afscheid nemen van de onderneming. In Amerika hebben we twee eigen vestigingen, in New Jersey en Los Angeles. In Europa hebben we eigen vestigingen in Duitsland, Engeland en Nederland. Verder werken we met business partners in een aantal landen zoals Frankrijk en Italië.”
Harde vloeren
Op welke markt mikt CST?
Van de Ven: “Bij vloeren kun je onderscheid maken tussen zachte vloeren (tapijt) en harde vloeren zoals laminaat, tegels, linoleum en parket. Wij zaten van huis uit in zachte vloeren en hebben gekeken naar het harde vloerensegment. Uit onze analyse bleek onder meer dat er in Nederland legio concurrenten zijn. Dus als je die markt op wilt, dan moet je iets nieuws bedenken. Nu is het zo dat 70 procent van de harde vloerenmarkt nog steeds handmatig wordt gereinigd. Dus met de emmer en de mop. Als we iets willen doen in die markt, dan moeten we kijken of we iets aan die 70 procent kunnen doen. Daar is uiteindelijk de iMop uit ontstaan.”
Ontwikkelt u de machines zelf?
Van de Ven: “Alle machines die wij verkopen, ontwikkelen wij zelf. Voor de iMop was er zelfs een Nederlands/Belgisch/Duits ontwikkelingsteam. We hebben het zelf bekostigd. We hebben bezittingen verkocht en anderhalf miljoen euro bij elkaar gesprokkeld. Dat geld is allemaal in dit project gestoken.”
Zonder subsidie
Dus geen subsidie voor deze innovatie aangevraagd?
Van de Ven: “Nee, dat heeft alles te maken met tijd en procedures. We hadden deze deadline van 6 mei staan en daar zijn we voor gegaan. De Interclean is eens in de twee jaar en uiteindelijk leven we als bedrijf niet van subsidies maar van mogelijkheden en rendementen. Subsidie is een mooi steuntje in de rug, maar het moet wel passen binnen de tijdslijnen.”
En, werkt het apparaat?
Van de Ven: “Fantastisch. Wij zijn in staat om 70 procent arbeidstijdverkorting ten opzichte van manuele reiniging te bewerkstelligen.”
CST gaat de Chinese markt op?
Van de Ven: “In China stappen we nu in. Vanuit drie plaatsen in China pakken we de markt aan. China is absoluut de grootste groeimarkt voor onze business. Er zijn ontzettend veel hotels, vliegvelden en treinstations in aanbouw. Net zo veel als in de rest van de wereld! Het professioneel schoonmaken staat daar nog in de kinderschoenen en daarnaast heeft het land genoeg geld. Dat bij elkaar opgeteld maakt dat China voor ons een speerpunt is. Daarbij hebben wij al enkele jaren geleden in China een productiebedrijf geopend. Wij hebben er zoals dat heet een WOFE (een ‘woefie’), een wholly owned foreign enterprise. Nu gaan we in China ook commercieel aan de slag. Hiermee is één miljoen euro gemoeid. Het totale project loopt zeven jaar, maar in drie jaar willen we in elk geval goed op de Chinese markt zitten.”
Trainingscentrum
Hoe wordt dat aangepakt?
Van de Ven: “Zoals gezegd is men in China niet gewend om systematisch schoon te maken. Dat betekent dat we gaan investeren in een training- en educatiecentrum. Dat gaan we inrichten met een hotelkamer, een kantoorruimte, een ziekenhuiskamer, een operatiekamer enzovoorts, zodat we kunnen laten zien hoe we dergelijke ruimtes kunnen schoonmaken. We denken niet in machines, maar in concepten. Het schoonmaken van een toilet, hoe doe je dat nou, zowel de wanden, als de vloeren.”
Kansen in het buitenland
De overheid is één van de financiers. De regeling in het kort. Finance for International Business is bedoeld voor MKB’ers die kansen zien in het buitenland. De regeling is van het ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt uitgevoerd door RVO.nl. De overheid verstrekt 35 procent van de financiering die nodig is voor het openen of uitbreiden van vestigingen in het buitenland. De financiering wordt verstrekt in de vorm van een lening. Voor deze lening worden geen zekerheden gevraagd ter dekking van de risico’s. De overige 65 procent van de financiering moet door een professionele financier worden verstrekt.
Tip
Hoe ging het verder na het lezen van het artikel?
Van de Ven: “Ik dacht ‘misschien kom ik er voor in aanmerking’ en heb gebeld, op een vrijdagmiddag. Tot mijn verbazing werd er gewoon opgenomen! Ik had eerlijk gezegd een andere voorstelling van de overheid. Ik werd echter heel erg goed geholpen. Daarom ook mijn tip aan andere ondernemers om af en toe eens tijd te investeren in het uitzoeken of RVO.nl je ergens mee kan helpen. Vanwege de buy out had ik de onderneming al versterkt met risicodragend vermogen middels een externe geldschieter/consultant. Dus intern heb ik de infrastructuur om aanvragen voor subsidies te kunnen afhandelen. Ik ga daar zeker meer gebruik van maken.”
Nadere informatie over de FIB kun je hier lezen.
RVO.nl
“Voor het realiseren van uw bedrijfsplannen heeft u geld nodig. Financiering regelen is vaak lastiger dan verwacht. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt op weg naar verschillende financieringsmogelijkheden.” www.rvo.nl