ABCOUDE - Een knap mens maakt meer kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatie. En niet zo’n klein beetje, maar liefst 20 procent volgens het Sociaal en Cultureel Rapport 2014. Die zware studie, die enorme werkervaring, leuk als je dat ook in huis hebt, maar het fijne uitzicht dat je meebrengt op de werkvloer weegt minstens even zwaar.
• Mannen voelen zich fitter
• Uiterlijk weegt zwaarder bij lage functies
• Zelfvertrouwen even belangrijk als opleiding
Zie ook: Afwijzing sollicitant: Voorbeeldbrieven
“De kansen die mensen krijgen in het werkzame en sociale leven worden sterker bepaald door uiterlijk en zelfvertrouwen dan door opleiding, etniciteit, leeftijd en geslacht”, verwoordt het rapport . “Aantrekkelijke mensen hebben 30 procent meer kans dat hun uitnodiging voor een etentje geaccepteerd wordt en 20 procent meer kans dat hun hulpvraag gehonoreerd wordt.“
Het Rapport: “Aantrekkelijkheid, zelfvertrouwen en gezondheid (onderdelen van het persoonskapitaal) zijn niet gelijk verdeeld in de Nederlandse bevolking. Mannen voelen zich fitter, hebben meer zelfvertrouwen en zijn meer tevreden met hun uiterlijk dan vrouwen. Objectief gezien hebben mannen echter vaker last van overgewicht. Gedurende de levensloop veranderen de verschillen. De fysieke gezondheid neemt af naarmate mensen ouder worden, het zelfvertrouwen neemt dan juist toe en de tevredenheid met het uiterlijk geeft een wisselend beeld.”
Arbeidsmarkt
Voor de kans op werk zijn volgens de onderzoekers uiterlijk en zelfvertrouwen minstens even belangrijk als werkervaring en opleiding. Voor beroepen van een laag niveau op het gebied van dienstverlening geldt dat uiterlijk en zelfvertrouwen zelfs de meeste doorslaggevende factor zijn. Voor hoge beroepen geldt dat uiterlijk en zelfvertrouwen even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding.
“De aandacht van beleid richt zich binnen het persoonskapitaal echter voornamelijk op de fysieke gezondheid van mensen. Deze resultaten laten zien dat juist het uiterlijk en zelfvertrouwen sterk bepalend zijn voor de kansen die mensen krijgen in het werkzame en sociale leven”, aldus het rapport.
Jong en oud: wel afstand, geen kloof
Volgens de samenstellers van het rapport, brengt de combinatie van vergrijzing en bezuinigingen belangen-tegenstellingen tussen jonge en oude Nederlanders aan de oppervlakte. “Maar van een age war is geen sprake. Buiten het familieverband komen jong en oud elkaar weinig tegen. Daar is sprake van een vanzelfsprekend soort afstandelijkheid. Bovendien raadpleegt men niet dezelfde media.“
Toch zijn maar weinigen van mening dat er in Nederland sprake is van (heel) veel spanning tussen jong en oud (22 procent). Dat zijn de belangrijkste conclusies in hoofdstuk jong versus oud dat als onderdeel van het Sociaal en Cultureel Rapport 2014 is verschenen.
Crisis
Er zijn zowel jongeren (37 procent) als ouderen (39 procent) die het gevoel hebben dat hun leeftijdsgroep voor de kosten van de crisis opdraait. Ook bij de verdeling van welvaart en pensioengelden ervaart men dat de eigen leeftijdsgroep benadeeld wordt. Jongeren vinden overwegend dat ouderen de belangrijke maatschappelijke besluiten nemen, terwijl ouderen vinden dat de wereld vooral op jongeren gericht is. Deze beeldvorming hangt samen met opleidingsniveau: vooral lager opgeleiden zien ouderen als een kwetsbare groep.
Buiten familieverband is er sociale afstand: jong en oud hebben daar vooral contact met leeftijdgenoten en delen weinig activiteiten met elkaar. Ook hebben ze andere mediavoorkeuren. Zowel oud als jong is ondervertegenwoordigd in gemeenteraden en Tweede Kamer.
“Vergeleken met andere maatschappelijke tegenstellingen heeft die tussen jong en oud de unieke eigenschap dat iedereen die grens een keer oversteekt: wie oud is, was zelf ooit jong; wie jong is, zal ooit oud zijn. Opleiding, afkomst, ethniciteit, regionale herkomst, religie en geslacht doorkruisen vaak leeftijdsverschillen."
Honderden gratis voorbeeldcontracten | |
Arbeidscontracten, algemene voorwaarden, voorbeeldbrieven en factuurtemplates |
Dagelijks nieuwe praktische tips en adviezen | |
Over belastingzaken, marketing, sales, HRM, boekhouden, juridische zaken en veel meer... |