ABCOUDE - In 2014 verwachten de provincies 1519 miljoen euro aan opcenten motorrijtuigenbelasting te innen. Dat is 68 miljoen euro meer dan in 2013. In dat jaar daalde de opbrengst nog licht door de opkomst van energiezuinige auto’s waarvoor geen motorrijtuigenbelasting betaald hoefde te worden.
• Vijf provincies verhogen opcenten
• Provincie bepaalt zelf hoogte van tarief
• Geld ook gebruikt voor ‘andere zaken’ dan mobiliteit
Omdat in 2014 deze vrijstelling vervalt, neemt de begrote opbrengst aan opcenten weer toe.
Limburg is de enige provincie die het tarief voor de opcenten verlaagt, waardoor de verwachte opbrengst met een half procent daalt. In de andere provincies stijgen de opbrengsten.
Vrijstelling
In vijf provincies komt dit onder meer door stijgende tarieven. In zes provincies blijven de tarieven ongewijzigd, maar neemt de opbrengst toe door de toename van het wagenpark. Dit komt vooral omdat er vanaf 2014 geen vrijstelling meer is voor energiezuinige auto’s. Alleen voor elektrische auto’s blijft de vrijstelling voorlopig bestaan.
Verkeersveiligheid
De ANWB vindt dat extra geld dat wordt verkregen uit de opcenten moet worden ingezet om de verkeersveiligheid in de provincie te verbeteren. De bond heeft overigens op een rijtje gezet wat opcenten nu eigenlijk zijn. De ANWB: “Op de acceptgiro voor de motorrijtuigenbelasting staat ook altijd een aardig bedrag aan provinciale opcenten. Wat zijn dat, hoe komen die tot stand en wat gebeurt er met je geld?”
Een bloemlezingen uit de bevindingen van de ANWB:
- Bovenop de motorrijtuigenbelasting heft de provincie nog een belangrijk bedrag aan opcenten.
motorvoertuig bezit of een wegenbelastingvrije auto rijdt, betaalt niets.
- De rijksoverheid stelt jaarlijks het maximumniveau van de opcentenheffing vast. De provincie bepaalt zelf, tot dat maximum, de hoogte van zijn tarief.
- Het geld wordt besteed aan mobiliteit, maar ook aan tal van andere zaken. Het is dus niet zo dat het door de autobezitter opgebrachte geld uitsluitend ten goede komt aan zaken die voor hem van belang zijn.
Duidelijkheid
De ANWB: “De ANWB vindt dat de opbrengsten van provinciale opcenten besteed moeten worden aan aanleg, beheer en onderhoud van wegen. Het moet voor automobilisten duidelijk zijn waaraan het door hen opgebrachte geld wordt uitgegeven. De provinciale belasting zou een bredere grondslag moeten krijgen. Nu wordt deze alleen door auto-eigenaren opgebracht, terwijl de opbrengsten vaak besteed worden aan voorzieningen waar alle provincie-inwoners baat bij hebben.”
Huib Hikke | BC.nl