ABCOUDE - Het wordt tijd om te berekenen wat je volgend jaar extra aan loonbelasting moet betalen vanwege bijtelling van je auto van de zaak. Vooral als je op het punt staat om een nieuwe zakenauto te leasen, loont het om te kijken in welke bijtelling het gewilde model valt. Per 1 januari 2014 worden tenslotte de CO2 normen aangescherpt waardoor er veel minder auto’s in de voordelige 14 procent-bijtelling vallen.
• Volvo V40 meest bestelde leaseauto
• Gewilde modellen in 2014 naar 20 procent bijtelling
• De bijtellingen voor volgend jaar
Zie ook:
Zakelijk groen rijden kan zonder bijtelling
1000 euro duurder
Bijtelling is het percentage van de cataloguswaarde van de zakenauto dat je bij je inkomen moet optellen en waar dus loonbelasting over moet worden betaald. Volgens LeasePlan zouden al duizenden automobilisten met smart wachten op hun nieuwe leaseauto’s die dit jaar nog in de 14 procent-regeling vallen. Vooral de Volvo V40 en Ford Focus schijnen populair te zijn. Deze modellen vallen nu nog in de 14 procent-bijtelling. Na 1 januari kosten dezelfde modellen jaarlijks tussen de 800 tot 1.000 euro meer dan zakelijke rijders die deze auto nog dit jaar geleverd krijgen. Volgens LeasePlan is het bij de andere Top 5 modellen hetzelfde laken en pak. Er zijn ook modellen die verschuiven van 0 naar 7 procent bijtelling.
r/>
Bijtelling schudt samenstelling Top 10 op
LeasePlan ziet in elk geval dat zakelijke rijders door de bijtelling minder trouw zijn aan hun merk. De verwachting is dat de samenstelling van de Top 10 meest populaire leaseauto's drastisch verandert. Claske Postuma-Smit van LeasePlan Nederland zegt dat nu één op de vijf leaserijders kiest voor de populaire stationwagen met 14 procent- bijtelling. “Maar straks zijn er nog maar twee modellen beschikbaar in die categorie. Wij vermoeden dat de leaserijder ook dan voor zijn portemonnee kiest. Denk in dit geval aan kleinere modellen met een lage bijtelling zoals de Renault Clio Estate of de fonkelnieuwe Seat Leon ST."
Kijk naar alternatieven
Leaserijders doen er verstandig aan alternatieven te overwegen. Postuma-Smit: "Want ook een auto met 20 procent bijtelling, zoals de Skoda Octavia Combi, kan een interessante optie zijn. De lagere fiscale waarde compenseert in dit geval de hogere bijtelling."
Vier factoren
Er zijn in feite vier factoren die bepalend zijn voor de hoogte van je bijtelling volgend jaar: Het moment dat je zakenauto op kenteken is gezet, de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot (per kilometer) en de soort brandstof. Auto's met 20 of 14 procent die vóór 1 juli 2012 op naam gesteld, houden dat bijtellingspercentage sowieso tot 1 juli 2017. Auto's met een 14 of 20 procent bijtelling met het kenteken op naam ná 1 juli 2012 houden hun bijtelling voor een periode van 60 maanden.
De bijtelling per 1 januari 2014
Wie de bijtellingen bekijkt, ziet dat vooral de zakenauto’s op benzine worden aangepakt. Houd er rekening mee dat de Eerste Kamer nog wat kan morrelen aan de percentages. Vooralsnog gelden volgens de Belastingdienst de volgende bijtellingen voor auto’s die vanaf 1 januari 2014 op kenteken worden gezet:
- CO2-uitstoot 50 gram of minder (elektrische of hybride auto’s): 7 procent
- CO2-uitstoot maximaal 85 gram maar meer dan 50 (diesel): 14 procent
- CO2-uitstoot maximaal 111 gram maar meer dan 85 (diesel): procent: 20 procent
- CO2-uitstoot 50 tot 88 gram (benzine): 14 procent
- CO2-uitstoot maximaal 117 gram maar meer dan 88 (benzine): 20 procent
- CO2-uitstoot alle overige auto’s: 25 procent
Periode van 60 maanden
De Belastingdienst meldt: “Het percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Het percentage blijft ook gelden als de auto van eigenaar wisselt of als een andere werknemer de auto gaat gebruiken. Direct na afloop van de periode van 60 maanden wordt het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de regels die op dat moment gelden. Het nieuwe percentage geldt dan weer voor van 60 maanden.”
Huib Hikke | BC.nl