DEN HAAG - Duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)… Veel ondernemers doen dat - al dan niet bewust - al lang. Ze noemen dat vaak gewoon ´goed ondernemerschap´. En… dat is waar het uiteindelijk om gaat.
Dat MVO niet duur en ingewikkeld hoeft te zijn, is ondertussen wel bewezen. Het ligt voor iedere ondernemer binnen handbereik en er zijn al veel inspirerende initiatieven die dit onderstrepen.
Op 9-9-9 (9 september 2009), de Dag van de Duurzaamheid, bruist het in Nederland van de duurzame activiteiten en best practices. Eén van de projecten als opmaat naar deze dag is het project ‘MVO - dat doe je zó!’. 50 succesvolle ondernemers die overduidelijk met hun tijd meegaan, delen hun kennis, ervaring en successen op het gebied van MVO met collega-ondernemers. Ook dát is duurzaamheid; vooral niet het wiel opnieuw proberen uit te vinden, maar samenwerken. Het kan veel opleveren voor je bedrijf in een, op dit punt, snel veranderende samenleving.
Sustainability is hot
Veel ondernemers stellen zich vandaag de dag de vraag of duurzaamheid geen hype is. Nee, kan ik u zeggen. Sterker nog, MVO wordt steeds ´hotter´, ondanks (of ook dankzij) de crisis. Maar het kan nog veel beter. Pieter Winsemius zei al: Voor een rijk land presteren we echt onder de maat….. Juist in tijden van crisis moet je laten zien dat het milieu ons menens is.
r/>
Behalve de waardering van een snel groeiend klantenpotentieel met een eveneens snel groeiende maatschappelijke betrokkenheid, levert duurzaam ondernemen ook veel voordelen op voor de hedendaagse ondernemer. Denk hierbij aan omzetgroei en publiciteit. Vanaf 2010 koopt de overheid bijvoorbeeld al duurzaam in. De overheid heeft een voorbeeldfunctie en laat dan ook in de praktijk zien, dat duurzaamheidscriteria worden meegenomen bij alle inkooptrajecten. Die eer is natuurlijk niet voorbehouden aan de overheid. Ook al levert u als ondernemer misschien (nog) niet direct aan de overheid, uw zakenrelatie doet dat misschien al wel. Daardoor wordt u indirect ook geconfronteerd met deze duurzaamheidseisen. Dat kan een legitieme, misschien zakelijke overweging zijn om ook maatschappelijk verantwoorder te ondernemen. Maar wel één die de komende jaren hét verschil in omzet kan en gaat maken.
Ter inspiratie… MVO in uw bedrijf
MVO gaat om het vinden van de juiste balans tussen people, planet en profit. Er zijn veel ´best practices´ als het gaat om duurzaam ondernemen. Zo is er een uiterst succesvol horecaconcept dat 100% inkoopt bij leveranciers die duurzaam werken. Daarbij wordt alleen maar duurzame apparatuur aangeschaft en wordt bestaand meubilair gerecycled. Zo wil het bedrijf een voorbeeldfunctie zijn op het gebied van duurzaamheid in de horecabranche.
Een ander bedrijf - gespecialiseerd in duurzame installatietechnieken als zonneboilers - bespaart door een regenwateropvangsysteem, 50% op de waterrekening. Door stijgende energieprijzen en meer milieubewuste consumenten groeit deze markt voor duurzame installatietechniek.
Een ander bijzonder voorbeeld is dat van een callcenter waarvan de medewerkers een WAO-achtergrond hebben. Hiermee creëert dit bedrijf werkgelegenheid voor WAO’ers. Tegelijkertijd trekt het gemotiveerde en loyale werknemers aan.
Voor meer inspiratie, verwijs ik u graag naar MVO Nederland, een uiterst creatieve en zakelijke organisatie die U met veel creativiteit en vakkennis verder kan en wil helpen: u zult versteld staan hoe eenvoudige oplossingen en het delen van kennis en ervaringen tot opvallende innovatie kunnen leiden. Innovatie en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan.
Duurzaam ondernemen is vooruitkijken
Herman Wijffels zei al eens: Het stenen tijdperk hield ook niet op omdat de stenen op waren, maar omdat er iets beters voorhanden kwam. In de tijd waarin we nu leven is het - en dat snap ik - altijd kiezen voor het beste resultaat met de beschikbare middelen. Kijk bij uw inkopen naar de Total Cost of Ownership. De aanschafprijs van een duurzaam product kan soms hoger liggen dan bij een niet-duurzaam product, maar de totale kosten (langere levensduur en de kosten van verwerking in de afvalfase) kunnen lager zijn. Als warm pleitbezorger van duurzaam ondernemen, kan ik u garanderen dat de continuïteit van uw bedrijf gebaat is bij (ver) vooruit kijken en met name goed luisteren naar uw klanten en kijken naar de maatschappelijke ontwikkelingen dichtbij en ook wat verder weg.
Practice what you preach
Ook de Kamer van Koophandel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Wij informeren ondernemers niet alleen over het belang van duurzaamheid, maar zijn steeds bezig onze eigen organisatie in meerdere opzichten te verduurzamen. Zo kopen wij duurzaam in, monitoren het energieverbruik, bevorderen gebruik van openbaar vervoer en streven we naar diversiteit in diverse gremia in onze organisatie. Daarnaast is een project in ontwikkeling om diversiteit bij ondernemers te bevorderen. Ook hebben we onze organisatie zodanig ingericht dat de meeste KvK´ers vanuit huis kunnen werken en dat bespaart weer op vervoerskosten en voorkomt extra belasting van het milieu.
Ook de kamers van koophandel in het land ondernemen veel op het gebied van duurzaamheid. Zo organiseert bijvoorbeeld Centraal Gelderland samen met Arnhemse organisaties jaarlijks de Arnhemse Beursvloer. Tijdens deze beursvloer komt het lokale bedrijfsleven in contact met Arnhemse maatschappelijke organisaties. De beursvloer draagt bij aan de maatschappelijke betrokkenheid van Arnhemse bedrijven, en ondersteunt tegelijkertijd deze maatschappelijke organisaties. KvK Amsterdam organiseert verschillende bijeenkomsten gericht op duurzaamheid en is een virtuele duurzame marktplaats begonnen waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten (www.maakhetduurzaam.nl).
Ook aan 9-9-9 levert de Kamer van Koophandel een bijdrage. De ene Kamer organiseert bijvoorbeeld een workshop of een duurzaam ontbijt met ondernemers. 100 tot 150 eerstejaars studenten Bouwkunde zullen het gebouw van KvK Brabant bezoeken om de duurzaamheidsaspecten in de bouw van het pand van dichtbij te bekijken. Nadruk ligt daarbij op zuinig ruimtegebruik en energieopslag in de bodem. Informeren en ondersteunen, dat is waar het ook hier om draait en waar we ons als Kamer van Koophandel voor inzetten.
Tot slot
De ondernemer moet ook op het gebied van duurzaamheid verder kunnen komen. Dat betekent dat ook wij vooruit moeten kijken. Duurzaamheid moet geen mantra worden én het moet wel ´werken´ in de onderneming en geld opleveren. Het mag duidelijk zijn dat duurzaamheid meer dan mijn gemiddelde aandacht heeft. Ik ben er zowel zakelijk als privé van overtuigd dat maatschappelijk verantwoord, of beter gezegd betrokken, ondernemen de toekomst heeft. Oog voor de medemens, voor de directe omgeving, voor onze planeet, de generaties na ons en natuurlijk voor het voortbestaan van de motor van onze economie; het bedrijfsleven is wat mij boeit en energie geeft.
En wanneer ik dan weer eens vele mijlen uit een kust, zeilend, geniet van die onweerstaanbare en machtige natuur, droom ik weg naar een gerespecteerd topondernemer die enkele maanden geleden tegen me zei: “Vriend als je op 40.000 voet in een ballon boven deze planeet voortschuift en die kleurrijke, nee de kleurrijkste, planeet onder je ziet, word je trots, emotioneel en zuinig en weet je wat je taak is, en mijn klanten weten dat ook!
Bright Guy die Richard Branson!
Geschreven door Frans van Steenis, Algemeen Directeur van de Kamer van Koophandel Nederland