ABCOUDE – Media zijn ideale middelen om publieke figuren of instituten aan te pakken. En in deze tijden van kredietcrisis wijst ook elke krant, journalist of financieel slachtoffer het liefst naar de overheid als reddende engel en schuldige tegelijk. Maar is dat wel terecht?
Overheid stuurt slechts bij
“Nu aankloppen bij de overheid is hypocriet, wanneer de problemen al langer spelen
De overheid is een sturende factor in het functioneren van de maatschappij. Alhoewel sommige ideologieën het liefste ook elke verantwoordelijkheid bij de overheid leggen, is zij niet altijd van alles de schuldige. Natuurlijk, ook de verkeerde aansturing is niet goed. Maar de kern van het probleem zit in welvarende landen vaak bij de commerciële marktpartijen.
Wanneer vooral kortetermijnwinst de bedrijfsstrategie bepaalt, delft kwaliteit het onderspit. Terwijl duurzaamheid over het algemeen het grootste rendement oplevert. Dit jaar miljoenen extra verdienen als bedrijf of als bestuurder, zegt niets over de waardering in de toekomst. De hypocrisie is dan ook groot nu in economisch slechte tijden bij de overheid wordt aangeklopt voor steun.
Autobranche laks
“Wel het straatbeeld bepalen, maar maatschappelijke problemen te laat en onder druk serieus nemen
Een branche die daarin niet voorop loopt is de autobranche. Deze dicteerde decennia letterlijk het straatbeeld met zijn voertuigen. Indien de branche, vooral de Amerikaanse tak, tijdig had ingezien dat milieu en duurzaamheid een kwestie van levensbelang is, was de financiële schade nu minder groot geweest.
rie is namelijk zich te laat gaan focussen op alternatieven voor olie en maakt te weinig zuinige auto’s.
Met als gevolg dat fabrieken nu nog steeds ingericht moeten worden op het maken van kleinere en zuinigere auto’s. Ook de research is veel later op gang gekomen. Pas nu en onder druk van de overheden, bijvoorbeeld in Duitsland, worden automerken gedwongen schonere auto’s de maken in ruil voor overheidssteun.
Buiten het gebrek aan maatschappelijke visie van de autobranche, hadden ze ook al voor de kredietcrisis hun rendement niet op orde. De cijfers in 2006 lieten een gemiddeld rendement zien van slechts 1%, waar voor een doorsnee bedrijf 10% of meer normaal is. Het is dan slechts wachten op een economische teruggang om van een klein rendement, diep in de rode cijfers te belanden.
Uitgeverijen wisten het ook al jaren
“Klagen en hulp vragen als het kwaad al jaren geschied is, suggereert opportunistisch gedrag
Wellicht een opvallender voorbeeld van mismanagement is de uitgeverijensector, maar vooral de kranten en de magazines. Halverwege de jaren negentig was al duidelijk dat internet een praktischer, goedkoper en sneller alternatief voor papier zou zijn. Ook is het afnemende aantal abonnees van kranten al jarenlang een probleem.
Hoe simpel is de ziel die dan nu pas inziet dat het anders moet. De één na de andere krantenuitgever staat op om te roepen dat het anders moet. De uitgever van BNR-radio en het FD wordt nu “opeens boos over de in zijn ogen onterechte subsidies die de publieke omroepen van de overheid krijgen. In een brandbrief vraagt hij aan de Tweede Kamer zelfs een reclamevrije publieke omroep om de oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
Nu ben ik het in principe eens met de stelling dat een publieke omroep die subsidie ontvangt en reclame-inkomsten genereert, een oneerlijke concurrent is voor de commerciële omroep. Maar dat is oud, zéér oud nieuws. Waarom dan pas nu die actie? Een goede bestuurder voorziet economisch lastige periodes en investeert voor die tijd in oplossingen. Ik hou mijzelf maar even op de vlakte over de commissie Brinkman, die namens de overheid voor de kranten op zoek is naar een nieuw rendabel exploitatiemodel. Daar heb ik al een column aan gewijd.
Banksector
“Daar waar de bank u moet wijzen op de risico’s, namen ze zelf veel te grote gokken
And last, bút not least is er de bankensector. Die vond grote kortetermijnwinsten handiger dan dekking van het uitstaande vermogen en duurzaamheid. Met zeer risicovolle producten en niet incasseerbare hypotheken tot gevolg. Natuurlijk vooral in Amerika, maar “pakketten hypotheken zijn wel doorverkocht aan onder andere Nederlandse bedrijven. Een grote reden waarom ook buiten Amerika veel bedrijven getroffen zijn.
Lange lijst
De lijst van sectoren die de bui al aan hadden zien kunnen komen, kan natuurlijk langer. Maar het gaat om de moraal van het verhaal. Eigen verantwoordelijk voorop voor bedrijven, met een zo klein mogelijk overheid. Een onderneming, bank of autofabrikant, moet zonder overheidssteun kunnen voorbestaan. En als de slechte vooruitzichten al langer bekend waren, kan de late vraag om hulp eigenlijk alleen maar als hypocriet bestempeld worden.
Regeren is vooruitzien, ook voor bedrijven.
Daniel Verschoor | BusinessCompleet.nl