Seks en geweld verkopen niet
ABCOUDE - Het adagium ‘sex sells’ kan overboord. Althans, dat beweren onderzoekers van de Amerikaanse Ohio State University. Seks en geweld in reclames leiden sterk af van de boodschap en zorgen ervoor dat mensen zich de merknamen minder goed kunnen herinneren. Seks en geweld verkopen dus helemaal niet goed, stellen de onderzoekers.
• Afgeleid van de boodschap
• Houding negatiever
• Soms verkoopt seks wel
Zie ook:
Is jouw website al verouderd? Zo weet je het
Schaars geklede dames, ontblote mannentorso’s, bloederige scènes. Opvallen doen ze zeker. Maar verkopen ze ook in de reclame? De professoren van de staatsuniversiteit van Ohio deden er studie naar. Ze gebruikten gegevens uit 53 experimenten over een periode van 44 jaar. Er waren 8.500 mensen bij betrokken, die naar advertenties in verschillende media keken.
Afgeleid van de boodschap
Er hoeft, als het aan de onderzoekers ligt, geen schaars geklede schone meer op een auto te liggen. Verleidelijke poses en seksuele toespelingen trekken zoveel aandacht dat ze afleiden van de aangeprezen producten en diensten. Mensen die reclames met seks of geweld te zien krijgen, letten minder goed op de boodschap van de reclame. Ook blijken de proefkonijnen de merknaam sneller te vergeten.
Houding negatiever
De onderzoekers concluderen hieruit dat seks en geweld in reclame uiteindelijk niet verkopen. Intussen zorgt vooral geweld in reclames wel voor een negatievere houding van de consument. Onderzoeker Robert Lull verduidelijkt: “Mensen bleken minder geneigd merken te kopen waarvoor ze advertenties hadden gezien in media die geweld of seks toonden dan wanneer diezelfde reclame werd opgemerkt in media waarin deze thema’s niet aan bod kwamen”. Overigens is de houding van de consument tegenover seks en geweld de afgelopen tientallen jaren wel verbeterd, constateren de onderzoekers. Zij denken dat dit door gewenning is.
Soms verkoopt seks wel
Soms verkoopt seks juist wel. Als je bedrijf handelt in erotische artikelen of diensten, blijken seksuele elementen in reclames precies te doen wat ze moeten doen.
Lees
hier het volledige onderzoeksrapport.
Rikco Pardoen | BC.nl