ABCOUDE - Werkgevers hoeven over heel veel beroepskosten van hun werknemers geen (of maar gedeeltelijk) belasting te betalen. Die beroepskosten voor uw werknemers zijn de kosten die niet tot het loon behoren. In deel 6: van stoelmassage tot (vakantie)verlof.
Zie ook:
Kostenvergoedingen voor uw personeel: zo zit dat (algemeen)
Alle bedrijven in Nederland die personeel in dienst hebben, moeten voldoen aan de Arbowet. Belangrijkste doel van de Arbowet is het bevorderen van goede arbeidsomstandigheden en het voorkomen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat is in het belang van zowel werkgever als werknemer. Dus moet een werkgever een arboplan maken. Daarin staan de afspraken die werkgevers en werknemers maken over veilig en gezond werken. Als u als werkgever een arboplan heeft, mag er heel veel onbelast vergoed worden.
Arboverstrekkingen
Concreet betekent dit bijvoorbeeld het verstrekken of vergoeden van een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant of lasser, een zonnebril voor een chauffeur of piloot, speciale isolerende of beschermende kleding. Maar ook een griepprik in het kader van preventie- en verzuimbeleid of een EHBO-cursus die in redelijkheid deel uitmaakt van uw arboplan kunnen onbelast worden verstrekt.
Stoelmassage
Dat het ernst is voor de Belastingdienst met de gezondheid van uw werknemers bewijst wel het feit dat een cursus stoppen met roken of een stoelmassage onder bepaalde voorwaarden vrij kunnen worden verstrekt. Die stoelmassage moet wel in alle redelijkheid deel uitmaken van dat arboplan.
de stoelmassage wel tijdens werktijd plaats vinden en de werknemer is geen eigen bijdrage verschuldigd.
Bedrijfsfitness
Ook de verstrekking of vergoeding van bedrijfsfitness kan onbelast zijn. Onder bedrijfsfitness wordt verstaan de conditie- of krachttraining van werknemers die georganiseerd wordt door de werkgever. Dat moet wel plaatsvinden onder deskundig toezicht.
Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van bedrijfsfitness moet de deelname wel openstaan voor 90% of meer van alle werknemers. De bedrijfsfitness moet dan wel plaatsvinden in een vestiging van uw bedrijf of instelling, in een fitnesscentrum of in vestigingen van 1 fitnessbedrijf waarmee u een overeenkomst hebt gesloten. Dat laatste twee punten geldt bijvoorbeeld voor bedrijven met meer dan 1 vestiging.
Vakantie- en compensatieverlof
De Belastingdienst heeft aanspraken op vakantie- en compensatieverlof vrijgesteld. Onder het vrijstellen van een aanspraak verstaat de Belastingdienst dat betaling van loonheffingen wordt verschoven van het moment waarop de aanspraak ontstaat, naar het moment waarop de uitkeringen worden uitbetaald. Dit wordt ook wel de 'omkeerregel' genoemd.
Voorbeeld
Bij een voltijds dienstverband kunnen 250 dagen onbelast worden doorgeschoven en bij een dienstverband van 80% (4 dagen per week) kunnen 200 dagen onbelast worden doorgeschoven. Als het maximum aantal door te schuiven dagen wordt overschreden, zijn alleen de dagen boven het maximum aantal belast. Deze dagen worden belast aan het einde van het kalenderjaar of aan het einde van de dienstbetrekking als deze in de loop van het jaar eindigt.
Verlof tijdens rust- en feestdagen
Aanspraken op verlof tijdens rust- en feestdagen zijn ook vrijgesteld. Het gaat dan om bijvoorbeeld algemeen erkende feestdagen, persoonlijke feestdagen van de werknemer of van u als werkgever. Ook aanspraken op verlof tijdens plaatselijke, regionale, buitenlandse en religieuze rust- en feestdagen zijn vrijgesteld.
Geclausuleerd verlof
En tenslotte het zogenoemd geclausuleerd verlof is onbelast. Het doorbetaalde loon tijdens dergelijk verlof moet u op de gebruikelijke wijze in de heffing betrekken. Voorbeelden van geclausuleerd verlof zijn: adoptieverlof, bevallingsverlof, buitengewoon verlof, calamiteitenverlof, educatief verlof, kraamverlof, ouderschapsverlof, zorgverlof en zwangerschapsverlof
De andere artikelen over kostenvergoedingen zijn:
1-
Zo zit dat
2-
Kennis, studie, ICT en communicatie
3-
De auto
4-
Openbaar vervoer en de fiets
5-
Van huisvesting tot kinderopvang
6-
Van stoelmassage tot vakantieverlof
7-
Van sparen tot gouden handdruk
8-
Van personeelsleningen tot lief- en leedpotjes
9-
Eten en drinken
Jacques de Vos | Businesscompleet